Hoe herken ik drugsgebruik?

Soms is drugsgebruik heel gemakkelijk te herkennen, bijvoorbeeld als u zakjes met weed in broekzak van uw dochter vindt. Maar in veruit de meeste gevallen is het herkennen van drugsgebruik lastig. Het gaat hierbij om het combineren van verschillende waarnemingen.

Gedrag

Veranderend gedrag, plotseling slechtere prestaties op school of werk, een ander slaappatroon, prikkelbaarheid, onrust, of juist grote vermoeidheid, geld dat onverklaarbaar verdwijnt, andere vrienden, het kunnen allemaal indicaties zijn van drugsgebruik. Maar deze verschijnselen kunnen ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld heftig liefdesverdriet of juist een plotselinge verliefdheid kan het gedrag ook flink beïnvloeden.

Een keiharde aanwijzing voor drugsgebruik is met veranderend gedrag dus niet geleverd, maar redenen voor alertheid zijn er wel.

Fysieke kenmerken

Veranderend gedrag niet is niet één op één terug te voeren op drugsgebruik, en ook fysieke kenmerken zijn niet meteen harde aanwijzingen. Iemand die wiet gebruikt krijgt rode ogen en wordt wat slaperig. Echter niet iedereen met rode ogen is een wietgebruiker. Maar als iemand ruikt naar wiet, rode ogen heeft, een ander slaappatroon ontwikkelt en slechter presteert op school, dan is de kans groot dat hij wiet gebruikt.

Kenmerken per middel in het kort

 • Blowen: Rode ogen, plotselinge honger, sloom/slaperig/afwezig
 • Speed: onrustig, bleek, grote pupillen, strakke blik, stijfheid/verkrampt
 • Alcohol: vrolijk, overmoedig, slechte coördinatie in de bewegingen, evenwichtsstoornis
 • XTC: vrolijk, energiek en de dagen na het gebruik juist lusteloos

Meer details vindt u op:
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoe-kun-je-druggebruik-herkennen/

Contact opnemen

  Voor hulp in Nijkerk

  Lianne van Egmond
  06-12989357

  Kristel Kreijne
  06-20552218

  Jonna Wiertsema
  06-83569322

  Jan Bjsterbosch
  06-83003219

  Volg het op Facebook

  Like de facebookpagina en volg de berichten over drugs en alcohol in nijkerk.